niedziela, 28 kwietnia 2013

Wariacje o smaku curry - pierś z kurczaka z sałatką ziemniaczaną

Dzisiaj będzie smacznie, niedrogo i szybko. Proporcje na 4 osoby. Danie gotowe w około 35 minut. Zapraszam!

Zakupy:
4 piersi z kurczaka
800 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach (najlepiej z poprzedniego dnia)
125 g sera białego (gładkiego)
2 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżki octu
3 łyżki oliwy
4 łyżki bulionu warzywnego
szczypiorek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki. Teraz czas na sos. Ser wymieszać z octem, oliwą, bulionem, 2 łyżeczkami curry, solą i pieprzem. Ma powstać w miarę jednolita masa. 



Odstawić do przegryzienia się składników na około 10 minut. Po tym czasie dodać do ziemniaków, wymieszać i ponownie odstawić do przegryzienia się na około 10 minut. Ja zostawiłam trochę sosu, żeby polać nim piersi z kurczaka.




Pierś z kurczaka przyprawić solą, pieprzem i przyprawą curry. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i usmażyć kurczaka.

Ziemniaki przed podaniem posypać szczypiorkiem. 


Smacznego życzy Agata Drygowska

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...